Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

zondag 29 augustus 2010

Enorme zeurpiet - de taal van Wilders

Wilders vond het nodig Henk Bleeker een enorme zeurpiet te noemen. Jan Kuitenbrouwer (o.a. auteur van Turbo-taal) heeft een boekje geschreven over de taal van Wilders. Hij constateert dat Wilders zich bedient van jaren '50 en '60-uitdrukkingen. Bijv. knettergek.
Het schijnt dat veel mensen die uitdrukkingen leuk vinden. Ik heb ze nooit leuk gevonden. Te gemakkelijk, te simpel, te denigrerend meestal.
Wilders bedient zich nooit van Haagse, deftige establishmenttaal. Henk en Ingrid moeten het meteen kunnen snappen. Wilders' taal is dus bewust anti-establishment, wat velen blijkbaar aanspreekt. Bovendien overdrijft hij in alles wat hij zegt.
Bleekers reactie was mild: het had veel erger gekund. Met 'een enorme zeurpiet' was hij er genadig van af gekomen, zei hij.
Is er nu niemand die Geert Wilders gaat jij-bakken en hem op dezelfde wijze van repliek dient. Bijvoorbeeld: je bent zelf een enorme zure zeikstraal o.i.d. Of is dit te kinderachtig. En mag Wilders alleen kinderachtig, cru, denigrerend en beledigend zijn?
Wie bedenkt een passende jij-bak voor Geert?
(Wat rijmt op Geert? Demoniseert!)


1 opmerking:

  1. Schiet me ineens te binnen dat Wilders leentjebuur speelt met zijn voorganger Pim Fortuyn. Tegen Bleeker: je bent een enorme zeurpiet en ga jij maar lekker op vakantie o.i.d.
    Pim Fortuyn destijds tegen het blonde wilde beest Wouke van Scherrenburg: ach mens, ga toch lekker koken.

    BeantwoordenVerwijderen